Orgelmis met Hayo Boerema en Laurens Collegium goed bezocht

laurens-collegium

Maar liefst 130 bezoekers waren afgelopen zaterdag te gast bij het concert in de Groote Kerk met organist Hayo Boerema (van de Rotterdamse Laurenskerk) en het Laurens Collegium Rotterdam onder leiding van dirigent Wiecher Mandemaker. Op het programma stonden twee motetten en ‘de Grote Orgelmis’ van J.S. Bach. Veel Bach-liefhebbers kwamen af op dit bijzondere concert, niet alleen uit Maassluis, maar ook van ver daarbuiten, tot aan Zeeland toe.

Het koor, dat volledig bestaat uit professionele zangers, stond garant voor een geweldige klank. Geheel a capella zongen zij telkens een koraal uit de orgelmis, waarna Boerema vervolgde met de bijbehorende koraalbewerking op het Garrels-orgel. Verder zong het koor nog twee motetten, waarbij ze door dirigent Mandemaker werden begeleid op een kistorgel.

Het koor, dirigent en organist werden na afloop door het publiek beloond met een daverend applaus. Menig bezoeker liet zich ontvallen hoe heerlijk het is, dat het weer mogelijk is dit soort concerten te bezoeken. Organist Hayo Boerema had al vaker geconcerteerd op het Garrels-orgel en zorgde voor een stoere klank. Voor het Laurens Collegium was het de eerste keer in Maassluis en dat is hun zeer goed bevallen. De dirigent loofde de akoestiek van de Groote Kerk, waardoor de stemmen al op een kleine afstand samensmolten tot een mooie koorklank, zelfs terwijl de zangers onderling voldoende afstand moesten bewaren in het kader van de coronamaatregelen.

Over twee weken, op zaterdag 28 september, organiseert Stichting Garrels-orgel Maassluis weer een regulier orgelconcert. Petra Veenswijk, organiste te Delft, speelt dan werken van Bach, Widor, Dupré en Lanquetuit. Het concert begint om 20.00 uur.