Feike Asma

Feike Asma (1912-1984) was van 1965 tot zijn overlijden in 1984 organist van het Garrels-orgel in de Groote of Nieuwe Kerk te Maassluis. Vanaf zijn aantreden heeft Asma veel gedaan om dit instrument meer bekendheid te geven, met name door concerten en plaatopnamen. Daarnaast heeft hij zich sterk gemaakt voor de verbetering van het instrument. Om deze verdiensten en om zijn orgelspel tijdens erediensten en concerten wordt Feike Asma in Maassluis nog steeds zeer gewaardeerd en zal zijn naam nog lang aan het instrument verbonden blijven.

Feike Asma

Zijn leerling en opvolger, Jaap Kroonenburg, geeft jaarlijks een concert als hommage aan deze markante figuur in de Nederlandse orgelgeschiedenis. Het programma van dit concert bevat werken die door Asma veelvuldig werden uitgevoerd of onder de aandacht gebracht. Namen van componisten als Handel, Mendelssohn en Guilmant waren vaak op Asma’s programma’s terug te vinden. Daarnaast probeerde hij werken van Nederlandse componisten als Andriessen en Monnikendam te promoten. Ook waren er frequent koraalbewerkingen van zijn leermeester Jan Zwart en van eigen hand te beluisteren. Al deze elementen vindt u terug in het programma van dit concert, waardoor het voor de Asma-liefhebber een herkenbare beleving zal zijn.

 

Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma

Vele kerkgangers en bezoekers van orgelconcerten in Nederland maken nog regelmatig kennis met bewerkingen van psalmen, gezangen en geestelijke liederen van Feike Asma. Zijn muziek raakt velen, mede door de goede herkenbaarheid van de melodie, de eenvoudige structuur, de relatie met de tekst en vooral ook door de muzikaliteit van de bewerkingen.

Zoals Jan Zwart, de leermeester van Feike Asma, veel mensen bewoog orgelconcerten te bezoeken en na een herkenbare koraalbewerking de bezoekers liet kennismaken met orgelcomposities van diverse aard, heeft Feike Asma velen tot het orgel en zijn muziek gebracht. Asma speelde ook tijdens kerkdiensten regelmatig bewerkingen van Jan Zwart en van zichzelf. Een deel van zijn bewerkingen heeft hij op plaat gespeeld, een ander deel is echter nooit op een geluidsdrager uitgebracht.
De orgelcommissie vatte het plan op om de bewerkingen die Asma heeft gemaakt op cd uit te brengen. Feike speelde zijn bewerkingen soms afwijkend van de genoteerde versie. Er is naar gestreefd de opnames zo goed mogelijk te baseren op deze praktijkuitvoeringen. Op de cd’s zijn naast de bekende bewerkingen ook de minder bekende te beluisteren.

 

Zie ook
> CD/DVD-shop
> ‘Feike Asma en zijn liedbewerkingen’ – Piet Warnaar
> ‘Feike Asma als koraalbewerker’ – Jaap Niewenhuijse