Nieuwe cd: Garrels aan de Waterweg

De orgelcommissie van de Groote Kerk te Maassluis presenteert op 7 juli een nieuwe cd: “Garrels aan de Waterweg”, waarop Jaap Kroonenburg het monumentale Garrels-orgel (1732) bespeelt.

Jaap Kroonenburg behaalde het diploma Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium en is sinds 1984 de vaste bespeler van het Garrels-orgel. Voor de cd is geput uit live-opnamen van orgelconcerten in de jaren 2008 t/m 2014, opgenomen door geluidsman Aad van der Waal.

Omdat het al enige jaren geleden was dat de orgelcommissie een cd had uitgebracht en omdat het zonde was dat kwalitatief goede opnamen ‘op de plank’ bleven liggen, heeft Jaap Kroonenburg een selectie uit de concertopnamen gemaakt om zo de luisteraar een boeiend programma aan te kunnen bieden op deze eerste live-cd. Hij vertelt trots: “Dit wordt nu de 32e uitgave op ons label GARRELS.”

Het programma is gevarieerd en beslaat zowel de Barok- als de Romantische periode en toont daarmee de veelzijdigheid van het Garrels-orgel. Naast bekendere werken zoals het boeiende, driedelige Pièce d’Orgue van J.S. Bach en het indrukwekkende ‘Weinen, Klagen’ van Franz Liszt, bevat deze cd ook werken die doorgaans weinig worden uitgegeven, zoals de Vijfde Sonate van C.P.E. Bach en de Toccata per organo van Hendrik Andriessen. Zo voegt deze cd “Garrels aan de Waterweg” echt iets toe aan het beschikbare aanbod van orgelmuziek.

De cd wordt gepresenteerd tijdens een concert door Jaap Kroonenburg op zaterdag 7 juli om 20.00 uur in de Groote Kerk te Maassluis en zal vanaf dat moment verkrijgbaar zijn voor 15 euro. De cd-opbrengsten komen ten goede aan het orgelfonds ter instandhouding van het Garrels-orgel. De toegangsprijs voor het presentatieconcert bedraagt 8 euro (jongeren tot 18 jaar gratis), inclusief programmaboekje en een consumptie na afloop.

Tracks